زیره سبز: گیاهشناسی، خواص و توصیههای قبل از مصرف
نام تجاری گیاه:
Cumin
نام علمی گیاه:
Cuminum cyminum L.
تاریخچه و گیاهشناسی:
زیره سبز از زمان کهن شناخته شده بود. منشأ این گیاه ایران و نواحی مدیترانه ای است. مردم یونان و رومِ قدیم زیره را می شناختند و استفاده از آن در مراکش هم رایج بود.
در قرون وسطی، زیره محبوبیت خود در اروپا را از دست داد. فقط در اسپانیا هنوز محبوب بود و توسط مهاجران این کشور به آمریکایی ها شناسانده شد. بعدها این گیاه، دوباره محبوبیت خود در بخش هایی از اروپا را به دست آورد. امروزه، زیره بیشتر در ایران، ازبکستان، تاجیکستان، مراکش، مصر، هندوستان، سوریه، مکزیک و شیلی کشت میشود.
دانستنی های کشاورزی
خواص زیره سبز:
خواص زیره سبز:
مواد موثره و ارزش تغذیه ای زیره سبز
ترکیبات مهم روغن فرّار آن شامل کومین آلدهید، گاما ترپن ها، بتا پینن ها، P- سیمن و 1،3-P- منتاندیال هستند. پتروسلیک اسید و پالمیتیک اسید اسیدهای چرب مهم آن می باشند.
از این گیاه در انجیل نام برده شده است.
زیره در میز غذای یونانی ها، نقشی همانند نمک و فلفل بر سر سفره های امروز ما داشت.
مقدار مصرف متوسط آن 300 تا 600 میلی گرم است که معادل 5 تا 10 دانه در روز می باشد.
1 تا 2 ساعت قبل یا بعد از غذا.
عوارض جانبی و واکنش های حساسیت زا
بارداری و شیردهی
هنوز اطلاعات موثقی دربارهی ایمنی مصرف زیره سبز برای بانوان باردار و شیرده وجود ندارد. قبل از مصرف زیره سبز در این دوران با پزشک خود مشورت کنید.
اختلالات خونریزی
زیره سرعت لخته شدن خون را کاهش میدهد و ممکن است بر شدت اختلالات خونریزی بیافزاید.
دیابت
زیره می تواند سطح قند خون برخی افراد را کاهش دهد. افراد مبتلا به دیابت، باید قبل از مصرف آن، بر سطح قند خون خود، نظارت داشته باشند.
جراحی
به سبب تاثیر زیره بر کاهش قند خون، برخی متخصصان درباره تداخل مصرف آن با روند کنترل قند خون حین و پس از عمل جراحی ابراز نگرانی می کنند. حداقل 2 هفته قبل از جراحی زیره مصرف نکنید.
واکنش های حساسیت زا
به طور کلی، هر فرد ممکن است نسبت به گیاهان و ادویه های خاصی حساسیت داشته باشد که این حساسیت باید در درجه اول توسط خود فرد و در درجه دوم توسط پزشک تشخیص داده شود. البته این واکنشهای آلرژیک عوارض جانبی مزمن یا حاد ایجاد نمیکنند و بعد از شناسایی گیاه حساسیتزا و قطع مصرف آن، عوارض ناشی از آلرژی برطرف خواهد شد.
هیچ شرکت یا هیچ محصولی نمیتواند از واکنش های آلرژیک بدن های مختلف از پیش آگاهی داشته باشد. ناسازگاری بدن با یک یا چند گیاه خاص هر چند به ندرت پیش میآید اما به هر حال ممکن است مصرف کنندگانی با آن مواجه شوند.
تداخل دارویی
مصرف زیره با داروهای دیابت تداخل دارد. این گیاه، ممکن است قندخون را کاهش دهد و مصرف آن به همراه این داروها می تواند باعث افت شدید قند خون شود. برخی از این داروها عبارتند از انسولین، کلرپروپامید، تولبوتامید و پیوگلیتازون.
کاربرد در طب قدیم
این گیاه اثر استروژنی دارد و از تشکیل پلاکت جلوگیری می کند. در طب هندوستان، زیره سبز برای بهبود سنگ کلیه و مثانه، اسهال، جذام و سقط جنین به کار میرود.
برخی سوالات متداول درباره زیره سبز
امروزه، با توجه به افزایش مصرف داروهای شیمیایی و رژیمهای غذایی نامناسب، سمزدایی و پاکسازی بدن از اهمیت ویژهای برخوردار است. یکی از گیاهان دارویی که در این زمینه توجه بسیاری را به خود جلب کرده، زیره سبز (Cuminum cyminum) است. به طور کلی، زیره سبز با خواص منحصر به فرد خود میتواند به طور موثر به سمزدایی و پاکسازی بدن کمک کند.
1- بهبود عملکرد کلیهها: افزایش مقدار اسید اوریک و کراتینین در خون میتواند نشان دهنده عملکرد نادرست کلیهها باشد. مطالعات نشان دادهاند که زیره سبز قادر است مقدار اسید اوریک و کراتینین خون را به مقادیر طبیعی بازگرداند و به این ترتیب عملکرد کلیهها را بهبود بخشد. همچنین، تحقیقات حاکی از آن است که مصرف زیره سبز میتواند از کلیهها در برابر اثرات سمی داروهای شیمیایی محافظت کند.
2- بهبود عملکرد کبد: مطالعات متعددی نشان دادهاند که زیره سبز میتواند سمزدایی کبد را تسهیل کند و سمّیت کبدی ناشی از مصرف داروها را به طور قابل توجهی کاهش دهد. علاوه بر این، مصرف زیره سبز برای کاهش چربی خون و آسیب کبدی ناشی از رژیمهای غذایی پرچرب مفید است. این خواص باعث میشود زیره سبز به عنوان یک مکمل غذایی موثر برای حفظ سلامت کبد و بهبود عملکرد آن شناخته شود.
به طور کلی، زیره سبز با بهبود عملکرد کلیهها و کبد، میتواند نقش مهمی در حفظ سلامت عمومی بدن ایفا کند. به همین دلیل، گنجاندن این گیاه دارویی در رژیم غذایی روزانه میتواند به عنوان یک راهکار طبیعی و موثر برای مقابله با سموم بدن مورد توجه قرار گیرد.
- Dargan, J. (2016, Jul 23). This spice may be the secret weapon to weight loss. US EDITION. Retrieved from http://www.huffingtonpost.com/julie-dargan/cumin-weight-loss_b_9713172.html
- Johri, R. K. (2011). Cuminum cyminum and Carum carvi: An Update. Pharmacognosy reviews, 5(9), 63-72. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3210012/
- Nalini, N., Manju, V., & Menon, V. P. (2006). Effect of spices on lipid metabolism in 1, 2-dimethylhydrazine-induced rat colon carcinogenesis. Journal of medicinal food, 9(2), 237-245. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16822210
- Roman-Ramos, R., Flores-Saenz, J. L., & Alarcon-Aguilar, F. J. (1995). Anti-Hyperglycemic Effect of Some Edible Plants. Journal of ethnopharmacology, 48(1), 25-32. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8569244
- Zare, R., Heshmati, F., Fallahzadeh, H., & Nadjarzadeh, A. (2014). Effect of cumin powder on body composition and lipid profile in overweight and obese women. Complementary therapies in clinical practice, 20(4), 297-301. Retrieved from https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1744388114000668?via%3Dihub
- Taghizadeh, M., Memarzadeh, M. R., Asemi, Z., & Esmaillzadeh, A. (2015). Effect of the Cumin cyminum L. Intake on Weight Loss, Metabolic Profiles and Biomarkers of Oxidative Stress in Overweight Subjects: A Randomized Double-Blind Placebo-Controlled Clinical Trial. Annals of Nutrition and Metabolism, 66(2-3), 117-124. Abstract retrieved from https://www.researchgate.net/publication/273464510_Effect_of_the_cumin_cyminum_L_Intake_on_Weight_Loss
- Kaur, D., & Sharma, R. (2012). An Update On Pharmacological Properties of Cumin. International Journal of Research in Pharmacy and Science, 2(4), 14-27. Retrieved from www.ijrpsonline.com/down_231.php
- Milan, K.S. M., Dholakia, H., Kaul Tiku, P., & Vishveshwaraiah, P. (2008). Enhancement of Digestive Enzymatic Activity by Cumin (Cuminum cyminum L.) and Role of Spent Cumin as a Bionutrient. Food chemistry, 110, 678-683. Retrieved from https://www.academia.edu/7787269/Enhancement_of_digestive_enzymatic_activity_by_cumin_Cuminum_cyminum_L_._and_role_of_spent_cumin_as_a_bionutrient
- Cumin. (2011, November 7). New World EncyclopediA. Retrieved from http://www.newworldencyclopedia.org/entry/Cumin
- Thomson PDR Staff (Ed.). (2004). PDR for herbal medicines. Physician's Desk Reference (PDR).
- Find a Vitamin or supplement, Cumin. WebMD. Retrieved from http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-635-cumin.aspx?activeingredientid=635&activeingredientname=cumin
هشتگ
منابع
- Dargan, J. (2016, Jul 23). This spice may be the secret weapon to weight loss. US EDITION. Retrieved from http://www.huffingtonpost.com/julie-dargan/cumin-weight-loss_b_9713172.html
- Johri, R. K. (2011). Cuminum cyminum and Carum carvi: An Update. Pharmacognosy reviews, 5(9), 63-72. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3210012/
- Nalini, N., Manju, V., & Menon, V. P. (2006). Effect of spices on lipid metabolism in 1, 2-dimethylhydrazine-induced rat colon carcinogenesis. Journal of medicinal food, 9(2), 237-245. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16822210
- Roman-Ramos, R., Flores-Saenz, J. L., & Alarcon-Aguilar, F. J. (1995). Anti-Hyperglycemic Effect of Some Edible Plants. Journal of ethnopharmacology, 48(1), 25-32. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8569244
- Zare, R., Heshmati, F., Fallahzadeh, H., & Nadjarzadeh, A. (2014). Effect of cumin powder on body composition and lipid profile in overweight and obese women. Complementary therapies in clinical practice, 20(4), 297-301. Retrieved from https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1744388114000668?via%3Dihub
- Taghizadeh, M., Memarzadeh, M. R., Asemi, Z., & Esmaillzadeh, A. (2015). Effect of the Cumin cyminum L. Intake on Weight Loss, Metabolic Profiles and Biomarkers of Oxidative Stress in Overweight Subjects: A Randomized Double-Blind Placebo-Controlled Clinical Trial. Annals of Nutrition and Metabolism, 66(2-3), 117-124. Abstract retrieved from https://www.researchgate.net/publication/273464510_Effect_of_the_cumin_cyminum_L_Intake_on_Weight_Loss
- Kaur, D., & Sharma, R. (2012). An Update On Pharmacological Properties of Cumin. International Journal of Research in Pharmacy and Science, 2(4), 14-27. Retrieved from www.ijrpsonline.com/down_231.php
- Milan, K.S. M., Dholakia, H., Kaul Tiku, P., & Vishveshwaraiah, P. (2008). Enhancement of Digestive Enzymatic Activity by Cumin (Cuminum cyminum L.) and Role of Spent Cumin as a Bionutrient. Food chemistry, 110, 678-683. Retrieved from https://www.academia.edu/7787269/Enhancement_of_digestive_enzymatic_activity_by_cumin_Cuminum_cyminum_L_._and_role_of_spent_cumin_as_a_bionutrient
- Cumin. (2011, November 7). New World EncyclopediA. Retrieved from http://www.newworldencyclopedia.org/entry/Cumin
- Thomson PDR Staff (Ed.). (2004). PDR for herbal medicines. Physician's Desk Reference (PDR).
- Find a Vitamin or supplement, Cumin. WebMD. Retrieved from http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-635-cumin.aspx?activeingredientid=635&activeingredientname=cumin